Tovább a tartalomra

Cikk: MANIC DEPRESSION 1972. IV. 3.

2009/07/01

Jelen dokumentum az eredeti cikk betűhív közlése!.
A cikk forrása:
http://www.passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=3655
Szerző: Bálint Csaba
Megjelent: Passzio.hu

A legendás Syrius minden magyar rockzenekarok legfényesebb csillaga. Ez a koncert egyike a legendás Bercsényi Kolis klubkoncerteknek. Kis helyen összezsúfolva többszáz ember a leterített tornatermi matracokon. Itt a zenekar már kiegészült az ekkor azért még egészen zöldfülü Tátrai Tibusszal, aki ekkor kapja nevét Orszáczky Jackie-től. A mesterek árnyékában azért elég nagy alázattal játszik, csak a Hey Joeban villant igazán, mikoris a főtéma 2 perce után 20 perc őrület következik. Játszanak saját számot is, a Nyitány és Indulót, mely szerintem a magyar rocktörténelem legdekadensebb darabja 16 percben.

1972. IV. 3.
Bercsényi Kollégium

Forrás: első generációs szalag (az anyaszalag már nem létezik)
Összjátékidő: 79:40

Feelin’ Good
konf: “Köszönjük. Köszönjük, nagyon kedves. Köszönjük. Hölgyeim és Uraim a továbbiakban előadunk egy régi slágert…melyet mindenki nagyon jól ismerhet. A darab címe…Eperföldes mezők mindörökké.”
Strawberry Fields
Devil’s Mascarade
konf: “Igazán köszönjük. Hölgyeim és Uraim mindenkit kérünk arra, hogy a matracokon tűzveszélyes a dohányzás és épp ezért mellőzzük. Az hogy itt páran közülünk dohányoznak csak annak tudható be, hogy sört is iszunk és azt szintén nem szabad. dehát itt…itt ez nem annyira tűzveszélyes ez a front és…minekünk így ennyivel függetlenedünk egymástól, több lehetőségünk van arra, hogy vigyázzunk arra a szál cigarettára, mint nektek a matracokon, amelyek közismerten tűzveszélyesek és esetlegesen, ha egymást eltaposva próbálnánk kihatolni a teremből, akkor amikor a tűz nyelvei égnek csapnak. Köszönjük az előlegezett bizalmat és felkérem Tarzan urat, hogy (?). A következő darab, melyet előadunk egy Hedrix szám feldolgozásában került a köztudatba…a hosszabb hajúak között. A darab címe Hey Joe és egy régi countryblues. Több feldolgozást megért már, a legismertebb asziszem a Hendrix féle, amelynek alapján mi is…hozzányúltunk.”
Hey Joe
Manic Depression
konf: “Köszönjük. Backin a few minute.”
(vágás)
konf: “…aki időközben kórházba került, mert összetűzésbe keveredett a rokonságával és megemlékezünk róla, mert szemei…olyan igazságot tükröznek, melyet csak néhány szem tud tükrözni. A zajongó fiatalság berkei közepette. Had mondjam meg, hogy ez az ember nem más, mint Locksmith (?) a közismert avantgardista. Tehát a darab, mely felcsendül legyen neki…és egy hét múlva talán újból közöttünk lesz.”
Nyitány és induló
I Don’t Mind If You Leave Me

Feelin’ Good – Strawberry Fields Forever – Devil’s Mascarade – Hey Joe – Manic Depression – Nyitány és induló – I Don’t Mind If You Leave Me

Honlapja: orszaczky.com

3 hozzászólás leave one →
 1. Nemes Nagy Péter permalink
  2009/08/27 11:30 DE.

  1972. április 3-án a Syrius együttes az Egyetemi Színpadon játszott és nem a Bercsényi klubban. Az ESz-on játszott számok sem ezek voltak. Ott pl. elhangzott a Tiszta szívvel és a Biemsensteinné is. Tehát amennyiben a helyszín megjelölése helyes – már pedig az, mert emlékszem a “tűzrendészeti felhívásra”, ott voltam a koncerten! – de a dátum nem stimmel. Valószínűleg április 3-a (ami emlékem szerint abban az évben Húsvét hétfőre esett másnap meg a “Felszab. ünnepe”…) előtti időben volt ez a koncert.

  • syriusfan permalink*
   2009/08/27 2:19 DU.

   Tiszteletem! Köszönjük a pontosítást. Az adatokat a Syrius könyvvel összevetve nekem is feltűnt már korábban, hogy valami nem stimmelhet a dátumokkal, de mivel a pontos infót én nem tudhatom (mert nem voltam ott, egyáltalán még meg sem születtem) ezért hagytam az egész cikket úgy, ahogy az eredetileg is napvilágot látott a Passzio.hu-n.
   Viszont, mivel a “tűzrendészeti felhívás” szóba került, szeretném felhívni a figyelmet egy érdekes cikkre, mellyel már régóta nem tudok mit kezdeni, és most gyorsan fel is töltöttem az oldalra:
   https://syriusrock.wordpress.com/2009/08/27/cikk-tarzan-maradjon-csendben-az-ajtonal/
   ebben a cikkben pontos dátumok és helyszínek illetve személyek vannak megemlítve valamint az a bizonyos “tűzrendészeti felhívás”. Azt, hogy a hivatkozott cikkben mennyi a pontos információ, azt nem az én tisztem eldönteni, de valaki aki még emlékszik rá, helyreteheti a dolgokat.

 2. Nemes Nagy Péter permalink
  2009/08/28 8:19 DE.

  Az említett cikk (Tarzan maradjon csendben…) arról ír, hogy a szétvert március 15-i tüntetés után volt a koncert, tehát nem április 3-án, amikor az Egyetemi Színpadon játszottak, amiről a felvételt készítettem egy MK27-es kölcsönmagnóval. Csaba sajnos összekevert pár dolgot. Az ESz-i koncertfelvételem Baronits és Orszáczky bevezetőjével indul.
  Itt a blogon 1973. VIII. 26-28-at ír. Megnézem még egyszer a szalagot és a jegyzetem, de 27 (hétfő) és 29 (szerda) napokra emlékszem: ez a két alkalom volt, amikor Jackie-vel és Misivel játszott a Syrius utoljára a Táncsics motoroson. Sőt! Föntebb helyesen van az 1973. VIII. 27. dátum, ergo akkor nem nézem meg sokadszor. (Ezt a két bulit Kautzky Józsi barátommal vettük fel egy kölcsönkért Philips kazettás magnóra.)
  A What´s The Ugliest…, a Strawberry és Devil´s valamint a Bill által énekelt blues ott, a hajón hangzott el.
  A Jackie konf “… reméljük, hogy a közönség úgy fogadja majd…” stb. viszont korábban, az 1972-es (!) ESz koncerten szólalt meg az Öregember bottal játr, a Children Love Children, Polski Fiat, Tiszta szívvel, Egy fuvolista magánya és szerelmei…, valamint a Feelin´ Good töredékével.
  Nos, magam részéről, mint szem- és fültanú, így teszem helyre a dolgokat. (Kár, hogy Csaba mielőtt bármit is kirakott volna a világhálóra, nem konzultált velem. Később kértem eMailben helyreigazítást, de valószínúleg elkerülte a figyelmét kérésem.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: