Tovább a tartalomra

Interjú Orszáczky Miklóssal

2009/07/01

Jelen dokumentum az eredeti cikk betűhív közlése!
A cikk forrása:
http://www.passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=3994
Szerző: Bálint Csaba
Megjelent: Passzio.hu

Orszáczky Miklós, azaz ahogy jobban ismerik Orszáczky Jackie Ausztráliában él, de honlapján elérhető, így gondoltam készítek vele egy e-mailes riportot.

BCS: A Tiszta szívvelt ti csináltátok elobb, vagy a Kextol vettétek át?
Jack: Azt hiszem a Kex előttünk feldolgozta ezt a verset, természetesen a mi átdolgozásunk nem a Kex verzióján alapult.

BCS: Led Zeppelin feldolgozásokat miért játszottatok? Mert divatos volt, vagy szerettétek?
Jack: Meg akartuk mutatni azt, hogy lehet rockot játszani gitár nélkül is (egyébként is tetszettek a dalok) Feldolgozásokról általában: azért játszottunk kompozíciókat más szerzőktől, mert jó szerzeményeknek talátuk azokat és úgy éreztük saját elképzeléseink hozzáadásával ezeket saját dimenziónkba helyezzük.

BCS: Merre játszottatok általában?
Jack: Állandó heti “club” fellépések mellett (Csanádi – Ausztrália előtt, E épület Bercsényi, Vásárhelyi, Hajó etc.) később egyetemi klubokban játszottunk főleg, néha ORI túrákon vettünk részt, és sokszor hakniztunk Halmi Gábor által szervezett bulikon. Midenféle kabaré és esztrád énekes, humorista és zsonglőr vett részt (nem sorolom, hogy kik, kérdezd meg Veszelinov urat – ő ezeknek a történeteknek az igazi tárosa).

BCS: Vidéken a nagyvárosokon kívül eljutottatok-e kisebb helyekre? Egyáltalán hogy kell ezt elképzelni hetente hány koncertet tudtatok tartani? Egy régi interjúdban olvastam, hogy 73-ban már nagyon ritkultak a koncertek.
Jack: Ausztrália előtt a Halmi Gábor által szervezett bulikon a legkissebb művházaktól a vidéki színházakig mindenütt játszottunk. (ekkor még Barta Tomi volt a zenekarban, aki a Hungarotonból igazolt át, mivel (állítólag) Mogyorósit lecsukták munkakerülés miatt).

BCS: Ha már a gitáros szerepkörnél tartunk hogy vettétek be Tátrait, és mikor? Rögtön a hazatérés után Ausztráliából, vagy még hónapok teltek el?
Jack: Nem emlékszem pontos dátumra, rövidesen visszatérésünk után. (ez 1971 decemberében volt. – BCS) Itt említem, hogy miután Misi belépett a zenekarba úgy határoztunk, hogy nem használunk gitárt, több oknál fogva (itt persze az akkori, magyar gitárosokra gondoltunk):
1. A Gitárosoknak nincs fogalmuk arról, hogy nem szükséges az erősítőt állandóan 10-esre csavarni.
2. Megtanult rutint ismételgetnék, kedvenc gitárosukat utánozva, invenció nélkül.
3. Próba helyett csajoznak és a buszsofőr feleségét farkalják.

BCS: Milyen koncertekre emlékszel, ahol másokkal játszottatok, mikor esetleg valaki beszállt jammelni? Tudok Billes koncertről, legendaszinten terjeng, hogy az LGT-s Barta Tomi is játszott veletek, meg most mondtad is. Kik voltak még? És itt főképp a Syriusos dolgokra lennék kíváncsi, a Rákfogós jammek mellett.
Jack: Olesser úrral ketten kezdtük szervezni a “Jam Session”-okat. Általában én szerveztem a zenészeket, ő pedig a helyszínt. A legnagyobb ilyen Óbudán történt, egy ovális, zsinagógának tervezett befelyezetlen és tető nélküli épületben, ahol – emlékezetem szerint – igen sok hallgató jelent meg. Ezt az előadást egy stáb filmezte is – sajnos nekem nem volt szerencsém látni a felvételt.

BCS: Hol volt az utolsó koncerted a Syrius-szal? (és itt most természetesen nem a 2003-as Margitszigetre gondolok)
Jack: Nem emlékszem, talán az Egyetemi Színpadon…

BCS: Mikor léptél le Ausztráliába?
Jack: 1974-ben valamikor, és legálisan. Sajnos a pontos dátum abban az útlevelben volt, melyet 1978-ban beszolgáltattam, magyar állampolgárságommal együtt a sydney-i conzulátuson. (utóbbit később visszaszereztem)

BCS: Még a beszélgetés elején arra kértelek, hogyha rázósat kérdezek akkor is nyugodtan válaszolj, nem kerül be a riportba, és ha lehet ne kezdjük el fényezni se a múltat én így is ragyogónak látom, amit akkor csináltatok.
Jack: Nem hiszem, hogy különösen rázós dolgokról informálhatlak. A tények tények, melyek akkor vállnak rázóssá, ha valaki nem mond igazat, és ez kiderül. Vagy ha valaki igazat mond, és ezzel leleplezi valaki más füllentését. A média ismert arról, hogy normális dolgokból rázós dolgokat kreál, főleg anyagi-ideológiai okokból.
Nekem nem könnyű sem fényezni, sem sötétíteni a dolgokat, az én munkásságom rögzítve van szalagon, lemezen vagy CD-n. Kritikusok és újságírók szoktak fényezni, ki-ki saját érdeke-meggyőződése szerint.

No comments yet

Hozzászólás