Tovább a tartalomra

Könnyes búcsúkoncert – Orszáczky Jackie-re emlékeztek

2012/03/09

Jelen dokumentum az eredeti cikk betűhív közlése!
A cikk forrása:
http://www.stop.hu/kultura/konnyes-bucsukoncert-orszaczky-jackie-re-emlekeztek/303392/
Szerző:
Barna Andor
Megjelent:
Stop.hu – 2008. április 5.

“Drága barátaim, most megmondom nektek ennyi év után, …az igazság az, hogy minden elmúlik, és hála Istennek ez így van rendjén.” – mondta az A38-as hajón tartott koncertjén, az elmúlt év nyarán utoljára hazalátogató Orszáczky Jackie. Akkor még sokan nem tudták, hogy ezek a mondatok a közönsége és a szakma által méltán a csillagokba emelt, rendkívüli művész búcsúüzenetét jelentik.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Syrius egy régi felvételével indult a koncert, majd Orszáczky Jackie ausztrál zenekara (David Symes – basszusgitár, Hamish Stewart – dob, Matthew McMahon – billentyűs hangszerek, James Greening – harsona, Anthony Kable – harsona), három vokalista hölgy (Juanita Tippens, Kristen Cornwell, Mahalia Barnes) valamint felesége, a kiváló énekesnő Tina Harrod idézte fel a művész meghatározó zenei korszakait. Az est folyamán színpadra léptek azok a magyar zenészek is, akik a nagy ívű életmű valamelyik szakaszának részesei, alkotótársai voltak: Szakcsi Lakatos Béla (akinek remek zongorajátéka gyorsan elfeledtette a közönséggel, hogy nem érkezett kellő időben a színpadra) és Tátrai Tibor. A fúvósszekciót Borbély Mihály szaxofonon erősítette, a zenei hangzás kiteljesítésében a Sturcz vonósnégyes közreműködött.
Az emlékkoncert utolsó részében lépett fel Ráduly Mihály, az eredeti felállású Syrius fuvolistája, saxofonosa, a zenekar két élő tagjának egyike (Pataki László orgonista Bécsben él). Ekkor hangzottak fel azok az örökérvényű művek, amelyek Orszáczky Jackie első nagy művészi korszakát és a Syrius muzsikáját jelentették, a Strawberry Fields feldolgozástól a Devil, s Masquerade – ig.

A koncert az emlékezés megható pillanataival zárult. A közönség egy olyan művésztől búcsúzott, akinek halálával egy generáció vesztette el legfényesebb állócsillagát. Mert Orszáczky Jackie csillag volt, amely a hetvenes évek Magyarországán átragyogott a sötétségen. A Bercsényiben, a hajón vagy Kőbányán, akik hallgatták, a szabadságot kapták tőle. Legalább a szellem szabadságát.

Orszáczky (Jackie) Miklós, a legendás Syrius együttes egykori basszusgitárosa, énekese, zeneszerzője ez év februárjában – három hónappal a 60. születésnapja előtt – hunyt el Ausztráliában. Ahol alkotott, ott a legnagyobb művészek között jegyezték. A “hivatalos” Magyarországnak azonban nem kellett. Amikor már jöhetett, rendszeresen koncertezett itthon is. A Művészetek Palotájában március 4-én életmű koncertjére készültek, amelyből azonban sajnálatos módon emlékkoncert lett.

No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: