Tovább a tartalomra

Syrius – Magas fák közt, avagy egy képzeletbeli nagylemez margójára

2012/03/10

Jelen dokumentum az eredeti cikk betűhív közlése!
A cikk forrása:
http://passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=25071
Szerző: Zsobrák Péter
Megjelent: Passzio.hu – 2012.01.25

2012 van, jómagam durván 40 évet kések ezzel a cikkel. Mentségemre legfeljebb annyit hozhatok fel, hogy egyrészt még nem vagyok 40, másrészt a cikk tárgyát képező felvétel csak tavalyelőtt került hozzám. Valamiért azt gondoltam, hogy Syrius témában nem fog újdonság előkerülni, akkoriban már túl voltunk a Széttört álmok című könyv-cd-dvd megjelenésén, ami igazán átfogó részletességgel tárgyalta a zenekar történetét, az összes akkor elérhető egykori közreműködő és szemtanú részvételével. Azóta Orszáczky Jackie sincs már közöttünk, sajnos ő is követte a röviddel előtte eltávozott Veszelinov Andrást.

Szerencsére azonban egy Ráduly Mihállyal történt találkozás (és némi rábeszélést követő, régóta le nem játszott kazettákba való belehallgatás) rám cáfolt. Ennek nyomán kiegészíthetjük a Syrius történetét azzal, hogy gyakorlatilag felvettek egy második nagylemezre való anyagot, amely csak és kizárólag saját szerzeményeket tartalmaz, de a hivatalos szórakoztatóipar akkori urai (lemezgyár, koncertszervezők) ezt (sem) sorolták a közzétehető kategóriába. Képzelegni jókat lehetne, hogy milyen lehetne a lemez borítója, a hátoldalon a következő sorokat olvashatnánk:

A oldal:
Zarándokok (Nyitány és induló)
Az igazi tisztaságot

B oldal:
Hamlet, a sólyom
Magas fák közt

Syrius:
Orszáczky Miklós – ének, basszus
Tátrai Tibor – gitár
Ráduly Mihály – alt- és tenor szaxofon, fuvola
Baronits Zsolt – tenor szaxofon
Pataki László – billentyűs hangszerek
veszelinov András – dobok

Közreműködik: Kathy-Horváth Lajos – hegedű
Zene: Orszáczky Miklós, Pataki László
Dalszövegek: Miklós Tibor

A felvételek a Magyar Rádió 8-as stúdiójában készültek 1973 tavaszán.

Egy Baronits Zsolttal készült korabeli interjú arról számol be, hogy a felsorolt tételek mellé még két darabot szeretnének felvenni, erre azonban már nem kerülhetett sor. Ennél a pontnál megint lehet jókat gondolkodni: mi lehetett volna az ötödik és a hatodik darab? El sem férne egy szimpla bakelit lemezre a Tiszta Szívvel, vagy a Children Making Love szvit. A koncertfelvételek tanulsága szerint 1972 második felében már a játszották az új, saját darabokat, bár még nem abban a formában, ahogy azt felvették. Legtöbbet a Zarándokok (Nyitány és induló) hangzott el, Miklós Tibor ezzel készülhetett el leghamarabb, mert szerencsére sok bootlegen is meghallgatható. Érdekesség, hogy nem mindig játszották egyben, a bevezető témát gyakran követte a Strawberry Fields és utána természetesen az első nagylemez címadó dala. Felvétel nem maradt fenn (vagy eddig nem került elő) arról, hogy koncerten játszották-e az Igazi Tisztaságot című darabot.

Syrius – Magas fák közt (I Don’t Mind if You Leave) – 1973. január 14., Budapest, Egyetemi színpad

Hamlet, a sólyom koncertdarab volt, de legfeljebb pár alkalommal, akkor is instrumentális változatban. Gyakori téma volt viszont a negyedik, I don’t mind if you leave me, illetve Between Long Trees címen, Jackie valami kamu-angol szöveget énekelt rá. Ha a felsorolt négy darab nem is kerülhetett lemezre, a rádióban azért párszor műsorra tűzték, még a kilencvenes évek közepén is el lehetett belőle kapni egyet-kettőt. Az anyag még friss volt, amikor Komjáthy György leforgatta 1973-ban, de érdekes módon a négy számból ő is csak hármat adott (adhatott?) le. Íme a negyedik:

Magas fák közt

Magas fák közt
Halvány napfény
Ha áttör néha még

Fekszem némán
Szemem hunyva
Magamba szívom melegét

Ennyi kell csak
Erdő csendje
Simogató napsugár

Nem jár senki
Élet mégis
Mitől szökhetsz megtalál

Nem rejtenek
Az égig nyúló fák sem
Itt sem bújhatok

Élni kell
És szembenézni azzal
Amit majd hoznak a napok

Ébredj!
Ébredj!
Rejtőző álmok dermesztő karjából…
Ébredj fel!

Indulj!
Indulj!
Vállalni sorsod keresni hogy lesz jobb…
Indulj el!

Képletesen azt is mondhatjuk, hogy a zenekar ezzel a darabbal zárta le a pályafutást, a közös munkát, néhány tagja pedig a otthon való tartózkodást is. A dalszöveg egyértelműen erről szól: nincs folytatás, menni kell. Mennie is kellett mindenkinek a maga útján, legelőször Ráduly Misi szállt ki, 1973 szeptemberében, az utolsó hajós koncert után volt még másnap a Szabados zenekarral egy lekötött koncert Ürömön, és másnap el is repült. Orszáczky Jackie elé még próbáltak akadályokat görgetni, de 1974 első felében ő is ellépett Ausztráliába. Érdekesség, hogy néhány hónappal a szétválás előtt még jelent meg olyan cikk, hogy a hattagú Syrius Londonban ad koncerteket. Ez valószínűleg csak újságírói fantázia volt, mert korábban máshova sem engedték ki őket, illetve más zenekarokat kaptak a külföldi szervezők.

A Syrius életképes formája előtt sajnos nagyon magas falak álltak, vagy ha másképp fogalmazzuk meg, nagyon magas fák borultak föléjük. Ezeken a koronákon át a fény néha áttör, ahogy Miklós Tibor írja, de alapvetően sötét van alattuk, álmosító félhomály, amelyből csak kitörni érdemes…

Zsobrák Péter, 2012.01.25., Someren, Holland

No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: