Tovább a tartalomra

Ráduly Mihály a Prágai Jazzfesztiválról

2013/02/04

Eredetileg megjelent: 1972. november 4., Film Színház Muzsika.
A dokumentumot Bálint Csaba közölte újra. Köszönet érte.
Eredetileg újraközölve: 2009.10.24. – Passzio.hu

Raduly-FSZM-1972_nov_4m

Nemzetközi big band – Ráduly Mihály a Prágai Jazzfesztiválról

(1972) Október 18-22 között rendezték meg a IX. prágai nemzetközi jazzfesztivált. Az egyik meghívott vendég Ráduly Mihály számol be élményeiről, benyomásairól.

– A Prágai Koncert és személy szerint Lubomir Dorúzka, a Csehszlovák Jazzföderáció vezetője hívott meg a nemzetközi big bandbe. Ez valóban internacionális együttes volt. Résztvevői közül megemlíteném Johnny Griffint, Side Hamptont, Dizzy Reece-t és Billy Brookst az USA-ból, Klaus Kocht, Ludwig Petrowskyt az NDK-ból, Vince Benedettit Svájcból, Ronnie Rosst Angliából, Ozren Depolot Jugoszláviából Eric Kleinschustert Ausztriából, és jómagamat Magyarországról. Kilenc csehszlovák zenész csatlakozott a zenekarhoz, akik közül Karel Velebnyt emelném ki. Az együttest Slide Hampton és Václáv Zahradnik vezényelte.

– 1970-ben már játszottam egy hasonló zenekarban, de ez az idei jobb volt. Jobbak voltak a körülmények. Több volt a próbaidő. Három napon át napi 6-8 órát próbáltunk, ezalatt a “válogatott” úgy összeszokott, hogy képes volt rögtön hanglemezre játszani az egész műsort. A négynapos fesztiválnak ez volt az attrakciója. Élvezet volt ezekkel a fiúkkal dolgozni, mert értettek hozzá, hogyan kell atmoszférát teremteni.

– Olyan hangulat volt koncert közben, ami csak úgy vitte előre a zenekart. Óriási swing volt! Ennek a kis bandnek volt köze még a régi swingzenekarok zenéjéhez, de a hangszerelések (Slide Hampton munkája) már teljesen modern volt. Személy szerint Johnny Griffintől sokat tanultam. Négy napig együtt játszottunk és megfigyelhettem, hogy a lüktetést (ami sajátja), hogyan közvetíti át a hangszerén. Milyen feszesen – soha nem pongyolán – fúj. Nála mindig úgy összeszorul a ritmus, hogy abból kirobbanó swing lesz.

– Különben a fesztivál a csehszlovák jazzélet keresztmetszetét adta. A dixilandtől a free jazzig minden színárnyalat képviselve volt. Nem akarom felsorolni a résztvevőket, csak megemlítenék néhányat közülük.

– A dixiland-együttesek táborában két cseh zenekar mellett egy lengyel, egy NDK és a szegedi Old Timers együttest hallottam, szép sikerük volt. Karel Ruzicka + 9 zenekara saját szerzeményekkel jelentkezett. Szólistájuk, a Fehérvárról jól ismert Jiri Stivin. A lengyel Hovi-vokál a Videoton Fesztiválon jobban tetszett. Profi módon énekelnek, nehéz dolgokat oldanak meg, de a produkciójuk nagyon művi. A Thompson Singers együttes éneklése sokkal emberközelibb, s magávalragadóbb. A Novi Vokált a híres lengyel szaxofonos, Zbigniew Namyslowski kísérte zongorán. Tetszett még a finn Heiki Sarmanto kvintett. Nagyon fiatal zenészek. Közülük ketten Berklee-ben végeztek. Ez nagyon meglátszott játékukon, szinte “másként ültek neki” a hangszereknek. Jól összeszokott együttes, saját szerzeményüket játszották. Stílusuk rocki irányzathoz tartozik. (A jelenkori Miles Davis követői.)

– Külön fejezetet érdemel az a tény, hogy a nemzetközi nagyzenekar mellett még három csehszlovák big band lépett fel. Ez mutatja, hogy barátaink milyen komoly fúvós tradícióval rendelkeznek. A három zenekarba körülbelül 45-50 fúvós kellett. Hogy milyen jók ezek a fúvósok, ezt mutatja, hogy mind a három nagyzenekar szép, kiegyenlített hangzást nyújtott. G. Bromot hallgatva sajnáltam igazán, hogy nálunk nincs egy igazán jó nagyzenekar. Jó volt Richard Kovalcik, a Manfred Schulte együttes és a Ladislav Simone big band.

– Mindent összevetve, színvonalban valamivel gyengébb volt ez a fesztivál, mint a megelőző éveké. Ez talán azért történt, mert hiányoztak a kiugró nagy nevek. Olyan művészek, akikért megtelik a Lucerna Hall. De így is nyolcvanszázalékos volt a látogatottság, s ez esetenként 2000-2500 embert jelentett. Úgy érzem, Csehszlovákiában felnevelődött egy olyan fiatal hallgatógeneráció, amelyik eljár a fesztiváljaira akkor is, ha ott történetesen nem szerepelnek világsztárok – fejezte be beszámolóját Ráduly Mihály.

F. L.

No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: