Tovább a tartalomra

A Montreaux-i legjobb szólista

2013/03/01

Eredetileg megjelent: 1970, Magyar Ifjúság.
A dokumentum Nemes Nagy Péter gyűjteményéből származik. Köszönet érte.
Újraközölve: 2013.03.01.

MI70+

A Montreaux-i legjobb szólista

Az 1970-es Montreaux-i Jazzfesztivál legjobb szólistája a szakemberek véleménye szerint a magyar Ráduly Mihály volt. Teljesítménye elismeréseképpen egyéves ösztöndíjat kapott a bostoni Berklee School of Music-ben.
Ráduly Mihály Pege Aladár kvartettjével szerepelt Montreaux-ben. Közel két éve állandó tagja ennek a kisegyüttesnek. Azóta csaknem valamennyi Pege-koncerten fellépett Ráduly. Minden alkalommal külön élményt jelentett szaxofon- és fuvolajátéka, amelyet mélyen átitatott a modern jazz apostolainak: John Coltranenek, Eric Dolphynak, Charlie Mingusnak és Archie Sheppnek zenei hatása. Kopírozásról mégsem beszélhetünk, mert Ráduly Mihály játékában egyre több eredeti vonás jelenik meg. Termékenyítően hatnak rá az említett zenészek felvételei s ezek elegyéből különleges esszenciát mixel.
A fekete jazz
Ráduly Mihály 9 éves korától tanult hegedülni, majd szaxofonozni és klarinétozni kezdett az OSZK stúdiójában. 1962-63-ban ismerkedett meg Dave Brubeck zenéjével és rajta keresztül a jazz-zenével, majd a néger jazz, a fekete jazz híve lett. Erről így vall: “Brubeck zeneileg jó, csinos, szép jazzt játszik. Merőben más volt viszont az a jazz, amit Brubeck után hallgattam. Amióta az első Charlie Mingus felvételt meghallottam, azóta számomra Mingus és a többi fekete jazzmuzsikus zenéje jelenti az igazi zenét. Ez a fajta zene keményebb dió, többet kíván az embertől, éppúgy hat az érzelmekre, mint az értelemre.”
A jazz útján
Szajkó Józseffel, a tehetséges fiatal szaxofonossal alakította meg Ráduly az első együttesét, amellyel az egykori budapesti jazzklubban debütáltak. Így többek között felvételt készített velük a BBC és a Bécsi Televízió. A Charlie Mingust példaképül választó Junior Sextett-tel pedig a Magyar Rádió 1968-as jazzversenyén szerepeltek.
Ráduly 1968 késő őszén játszott először Pege Aladárral. A varsói és a székesfehérvári nemzetközi jazzfesztiválok közönsége egyaránt lelkesen tapsolt játékának. A Magyar Rádió 1970. évi jazzversenyén a Pege-kvartett első helyet szerzett. Így jutott az együttes a Montreaux-i Jazzfesztiválra, amelyet az európai rádiótársaságok szerveztek.
Syrius
Köztudott, hogy hazánkban a jazzmuzsikusok jobbára a vendéglátóiparban keresik meg kenyerüket. Hosszú ideig így volt ezzel Ráduly Mihály is. Aztán egy napon meghívták az átszervezett Syrius együttesbe. Ráduly elfogadta a meghívást. És a kör bezárult. A legismertebb jazz-zenészek közül is – például Jimmy Smith és Roland Kirk – sokan játszanak beathez közel álló stílust. A Syrius együttes az underground zenéhez közel álló stílust játszó zenekar, fő erőssége Ráduly Mihály. És a Montreaux-i Jazzfesztivál legjobb szólistája Ráduly Mihály volt.
Gratulálunk

S.G.G.

Fotó: Ifj. Tóth István

No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: